Avainsanat

, , , , , ,

WP_20150428_020

Hackathon: Innovation for Education -tapahtuma

Pääsin seuraamaan hackathon-tapahtumaa Education Innovation Oulun Business Kitchenissä (http://www.businesskitchen.fi/). Tapahtuma oli Sitran järjestämä, joka sai alkunsa Oppiminen Online -konseptimme kautta (http://www.oppiminenonline.com/) Vastasimme nimittäin Sitran Uusi koulutus -kuulutukseen Oppiminen Online -hankkeemme pohjalta ehdottaen digitaalisten osaamismerkkien kehittämistä yhtenä koulutuksen kehittämisen kohtana. Sitra piti ideastamme ja ratkaisi asian edistämisen järjestämällä siis hackathonin.

Hackathoniin tarvitaan teknologiaosaajia ja sisällön taitajien, tässä tapauksessa koulutuksen asiantuntijoiden, kanssa yhdessä innovoidaan uusia oppimisen tapoja, jotka hyödyntävät teknologiaa. Tänä digiaikana tämä on siis esimerkki luovuuden ja eri alojen yhdistämisestä erinomaisella tavalla ja tiettyyn tarkoitukseen haettuna. Hackathon kesti tässä tapauksessa noin 1,5 vuorokautta (Start time: 28.4 at 9.00, End time: 29.4 at 19.00) tehtävän annosta voittajan julistukseen. Oulu valikoitu paikkakunnaksi heillä olemassa olevan Business Kitchenin ansiota. Se on eräänlainen avoin ideointipaikka kaikille halukkaille. Saatavilla on WP_20150428_009erilaisia ideointivälineitä, työtilaa ja ohjelmasuunnittelijoita sekä muita avustavia henkilöitä oman idean eteenpäin viemiselle.

Kun pääsin ensimmäisen kerran kuuntelemaan ryhmien alustavia ideoita heidän ensimmäisen suunnittelupäivänä klo 13 paikkeilla, oli päämäärät pääosin jo mietittynä. Toiset ryhmät olivat aloittelemassa jo ensimmäisen vaiheen toteutustaankin. Kuulimme erilaisia ideoita oppimisen parantamiseksi digitaalisin välinein. Klo 17 oli vuorossa ensimmäinen pitchaus-kierros. Ideat olivat jalostuneita, mutta toteutus oli monessa kohtaa vielä kesken. Ja niin sai ollakin. Ryhmät saivat lisää eväitä esitystensä jälkeen ja jatkoivat työskentelyä iltamyöhään. Seuraavana päivänä suunnittelu- ja toteutustyö jatkuivat ja klo 17 saatiin kuulla lopulliset pitchaukset sekä jury julisti voittajan.

VoittajatWP_20150428_008

Voittajajoukkue

Ai että mikä sitten oli paras innovaatio? Voittajaksi valikoitui Button for Learning. Siinä keskeinen idea oli vertaisoppiminen ja miten se saadaan helpolla tavalla yhteisessä oppimistilanteessa kanavoitua niin, että kysyntä ja tarjonta kohtaavat helposti. Digitaaliset napit yhdistivät nämä. Tästä ja muista innovaatioista kuullaan lisää Sitran Uuden koulutuksen ideapajassa 19.5.2015 Helsingissä Ylioppilastalolla (lue lisää: http://www.sitra.fi/tapahtumat/uuden-koulutuksen-ideapaja).