Ovatko tekijänoikeusasiat mielestäsi monimutkaisia? Tuntuuko sinusta, että olet lakiasioiden ja ohjeiden viidakossa, josta et tiedä ulospääsyä tai parasta reittiä eteenpäin? Valmista materiaalia on runsaasti ja linkkejä on jaettu monella sivustolla. Siitä huolimatta koimme tärkeäksi tuottaa vielä erikseen ammatilliseen koulutukseen näkökulmia ja ohjeita tekijänoikeusasioista erityisesti nyt, kun oppiminen ja opetus siirtyvät yhä enemmän digitaaliseen muotoon ja avoimiin verkkoihin. Kaikkien käyttöön tarkoitettua opetusmateriaalia jaamme osoitteessa: http://www.opentekoa.fi/

Tekoa

Kolmen ammatillisen opettajakorkeakoulun (OAMK, HAMK, JAMK) voimin tuotimme opetusmateriaaleja keskeisistä opetuksessa ilmenevistä tekijänoikeusasioista. Laadimme diaesityksen muotoon koulutusmateriaalit, jotka sisältävät teemojen esittelyn, oppimista tukevan tehtävän ja linkkivinkit jatkotutkimista varten. Materiaaleja saa käyttää ja jatkojalostaa omaan käyttöönsä Creative Commons –lisenssillä (CC BY-NC). Materiaali on tarkoitettu sekä itseopiskeluun että otettavaksi omaksi koulutusmateriaaliksi. Opettajan on tärkeää saada myös opiskelijansa tietoiseksi esimerkiksi siitä, mitä ja miten avoimissa verkoissa olevia valokuvia ja videoita voi käyttää omissa töissään. Opiskelijalle saattaa itsellensä myös muodostua tekijänoikeuksia oppimistehtävien tekemisen myötä.

Tekoa2
Koulutusmateriaalissa käsitellään mm. teemoja Video ja elokuva, Äänitteet ja tallenteet, Valokopiointi- ja digiluvat, Kuva-aineistot, Creative Commons –lisenssit, Avoimet oppimisratkaisut ja sosiaalinen media. Materiaalina on myös aineisto tekijänoikeuksien peruskäsitteistä.